вторник, 19 февруари 2013 г.

БДЕНИЕ-ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЛУКОВМАРШ

НЕ НА НЕО НАЦИСТКИТЕ МАРШОВЕ! НЕ НА ЛУКОВМАРШ! НЕО-НАЦИЗМЪТ НЯМА ДА МИНЕ! НАШИЯ ЗНАК ЗА ВЯРНОСТ КЪМ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИЯ АНТИФАШИСТКИ ЗАВЕТ " НО ПАСАРАН!"

САМО ЕДНО ОТ МЕДИЙНИТЕ ОТРАЗЯВАНИЯ НА ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ ПРОТЕСТ СРЕЩУ МАРША, БЛАГОДАРИМ НА БГНЕС, ОЧАКВАЙТЕ И НАШИЯ РЕПОРТАЖ-АНАЛИЗ:

Десетки столичани се събраха на протест под формата на символично бдение срещу провеждането на Луков марш, предаде репортер на БГНЕС.

Надпартийната организация "Не на неонацистките маршове" раздаваше книжка за това кой е ген. Христо Луков, защо именно него избират да честват организаторите на марша и какво е на Луков марш.

Иво Любенов обясни, че правят това, защото смятат, че трябва да има някакво противодействие на неонацистките маршове. "Ние смятаме, че Луков марш е неонацистки марш, който под името на патриотизма, всъщност иска да реабилитира идеи като националсоциализма, антисемитизма и расизма като цяло. Смятаме, че ген. Луков, освен че е генерал от войската, е лидер на Съюза на българските национални легиони преди и по време на Втората световна война, настоявал е за пълна депортация на всички български евреи и на тези, които са спасени", каза Иво. Според него, ако организаторите на марша са искали да почетат някой генерал, заради героичните му заслуги към българската армия, биха могли да изберат всеки друг.

Луков марш се провежда се провежда за десета поредна година и въпреки протестите на много организации и партии, многото декларации, няма реакция от страна на общината и Луков марш продължава да се провежда. "Нашата цел е да изразим своята солидарност с жертвите на фашизма, както в миналото, така и в настоящето, да изразим своя протест спрямо Луков марш, затова тук сме се събрали съмишленици, които изповядваме идеи, които противостоят на неонацизма и искаме нашият глас да бъде най – после чут", каза Маргарита Милева.

Дирк Щегеман от Германия, също беше на проявата. Той сподели, че в страната му също има маршове на неофашистки, на националистически и расистки организации. Днес в Берлин се протестира против един нацистки марш по същото време, като този протест. Вчера беше блокиран нацистки марш, а преди два дни в Дрезден, разказа той. Дирк Щегеман каза, че за да се противостои на тези прояви, е най–важна гражданската съпротива и обединяване срещу всяка проява на нацистите.

Историкът проф. Искра Баева каза, че безспорно Христо Луков е български офицер и има военни заслуги, но маршът се провежда не заради тях, а заради това, че е бил лидер на Българските национални легиони. "Те са една пронацистка организация и това личи и от нейните документи и от нейните символи. Маршът в памет на Луков се провежда от хора, които отново смятат, че България трябва да бъде на българите, че всички чужденци и етнически малцинства трябва да бъдат отстранени от здравото българското тяло. За нас това е недопустимо, то е недопустимо и за Европа и за ЕС", каза историкът. Тя посочи, че до момента, в който оглавява Българските национални легиони, той е професионален военен, има и своите заслуги за реформирането на българската армия, но причината поради която се прави марша не е тази. Не е неговите заслуги за България, а е припомняне на политическата му роля като лидер на Българските национални легиони. /БГНЕС


2 коментара:

  1. Защо бе, защо не дойдете и да ни спрете с телата си? А не така страхливо да се криете и да лаете като псета.Кучетата си лаят,а кервана си върви, така гласи една поговорка.Цялата евреиско-болшевишко-педалска измет, не можа да спре Луковмарш.То само с лъжи и помия не става.Не може да ми се пишете,че сте много хора и организаций,който сте възмутени от Луковмарш,а като се съберете да сте шепа безродници и платени врагове на България.Дупце нямате,щото знаете,че полицията и жандармерията ако я няма, то и вас ще ви няма.Защото сте страхливци и подлеци.Но идва деня на разплатата,а тогава никой няма да ви помогне и да ви спаси от нашето отмъщение!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Името, което сте избрали , е достатъчно красноречиво. Езикът е грозен и агресивен. Такова, като Вас трябва да се изолират , за да не тровят българското общество с омразата , която излъчвате. Срамно е , че между българите има такива мутирали особи. Обществото трябва да бди , за да не ставате повече и да налагате стила си на поведение!!

      Изтриване